Psikanalitik Psikoterapi Nedir ?
- Kadir niğdeli
- 1 Ara 2023
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Kas 2024

Psikanalitik psikoterapi çeşitli ruhsal sorunu etkili bir şekilde tedavi edebilen kanıta dayalı bir terapi yöntemidir.
Psikanaliz, bir asır önce Sigmund Freud'un keşifleriyle başlamıştır ancak o zamandan bu yana yöntemleri büyük ölçüde değişmiş ve gelişmiştir. Tüm terapiler arasında en gelişmiş teorik temele sahip olan yöntemdir ve tüm terapi yöntemleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Psikanalitik terapiler eğitimli bir terapistle, genellikle bire bir, bazen bir grupla, bir partnerle veya aile üyeleriyle yapılabilir. Psikanalitik terapide, çoğunlukla geçmişinizden gelen, sizi ilgilendiren veya başkalarıyla ilişkilerinizi etkileyen, altta yatan sorunlar ve nedenler ele alınır. Seanslarınızda özgürce konuşmaya, sorunlarınıza ve endişelerinize daha derinlemesine bakmaya teşvik edilirsiniz. Rahatsız edici semptomları hafifletmenin yanı sıra insanların kişilik ve duygusal gelişimlerinde köklü değişiklikler yapmalarına yardımcı olmayı amaçlaması bakımından diğer birçok terapiden farklıdır. Kendiniz ve diğer insanlar, özellikle de aileniz ve yakınlarınız hakkındaki duygularınızı ifade etmenize yardımcı olur.
Bazı insanlar yeme bozuklukları, psikosomatik durumlar, takıntılı davranışlar veya fobik kaygılar gibi belirli nedenlerle, bazıları altta yatan depresyon veya kaygı duyguları, konsantrasyon güçlüğü, işte veya evlilikte tatminsizlik veya tatmin edici ilişkiler kuramama nedeniyle psikanalitik psikoterapiye başvurur. Bu konuların hepsi psikanalitik psikoterapide çalışılmaktadır. Aynı zamanda kişilik sorunları, depresyon, öğrenme güçlükleri, okul fobileri, yeme veya uyku bozuklukları gibi evde veya okulda belirgin duygusal ve davranışsal zorluklar yaşayan çocuk ve ergenler de psikanalitik psikoterapiden yarar sağlar.
Seanslar her hafta belirli gün ve saatte gerçekleştirilir. Tedavinizin kapsamına ve derinliğine bağlı olarak birkaç ay veya yıl devam edebilir. Psikanalitik psikoterapide her seans 45 dakika sürer ve haftada 1 ila 3 defa olacak şekilde düzenlenir.
Sizin için seçeceğiniz tedavinin Psikanalitik psikoterapi olup olmadığı çeşitli faktörlere bağlıdır. Nasıl ilerleyeceğinize karar vermeden önce bir psikoterapistle, bir veya daha fazla ön görüşme yapmak önerilir.